Tabu Nélkül Tedd fel a kérdéseidet

A Tabu Nélkül egy olyan közösségi webhely, ahol a tagok regisztráció után kérdéseket tehetnek közzé, valamint választ adhatnak mások kérdéseire. A kérdések és válaszok regisztráció nélkül, látogatóként is olvashatók.

Tegyél fel kérdéseket, és kapj valódi válaszokat valódi emberektől. Akár keresztrejtvényekre, gyakorlati tanácsokra vágysz, akár csak beszélgetni jöttél, választ kapsz a kérdéseire. Küldetésünk a világ tudásának megosztása és bővítése. A sok ember számára értékes tudás nagy része jelenleg csak kevesek számára elérhető, vagy csak az emberek fejébe van zárva, vagy csak kiválasztott csoportok számára elérhető.

A Tabu Nélkül oldal egy már jól bejáratott, és igényelt szolgáltatást kíván felújítani. Az oldal tematikája egyszerű, ha van olyan kérdésed, amire szeretnél választ kapni, akkor azt itt és most megteheted, Tabu Nélkül.

Az a gondolat, nem spanyol viasz, mert már láttunk ilyet máshol is, és mondhatni hogy sikeres. Sikeres még annak ellenére is, hogy bárki tehet fel kérdést és válaszolhat akár anonim módon is, sok értelmetlen, rosszindulatú illetve nem segítőkész, hanem a kérdésből viccet, gúnyt űző válasz születik. Ebből mi nem kérünk.

A mi koncepciónk arra épül, hogy csak olyan személyek regisztrációját és közreműködését fogadjuk el, akik ki mernek állni a nyilvánosság elé, ebben a formában felvállalják a saját identitásukat, ami így hitelessé teszi a kérdés és a válasz publikálását. A célunk az, hogy valódi kérdésekre, olyan válaszokat szeretnénk kapni, ami valódi tudást hordoz magában.

Mit is jelent, hogy Tabu Nélkül?

Lényegében minden témakör magában hordoz olyan kérdéseket, amiről érdemes és kell is beszélni. A tabu, szentként vagy tiltottként megnevezett bármely emberi tevékenységre vagy szokásra kiterjedő erős társadalmi tiltás vagy tilalom, ám mára már ez a kifejezés is felhígult annyira, hogy ma már nem okoz gondot, ha ezekről beszélünk. Az egyébként is tiltott, és büntetendő dolgok nem képezik a tabu mentességet, vagyis a BTK szerin büntetendő dolgok, az oldalon nem jelenhetnek meg.
Továbbá nem engedünk be és nem publikálunk olyan kérdéseket és válaszokat, ami nem éri el azt a szintet, ami egy intelligens ember számára elfogadható, és tolerálható.

A tudás az egyetlen olyan dolog a világon, ami korlátlanul megosztható másokkal, és mégsem fogy el, nem kopik, sőt még erősödik is eközben. A valódi tudás, az élet egyik alapvető eleme, ám sajnos nem mindenki számára elérhető. A legnagyobb gond ezzel, hogy ha valamit nem tudsz, amiről nincs tudásod, arról nem is tudod, hogy szükséged lehet rá, mert nem érzed a hiányát. Ebben a közösségben szeretnénk azt is elérni, hogy a látogatók, pusztán az olvasással plusz tudást tudhassanak magukénak, ami fejleszti a személyiséget, és tágítja a világról alkotott látásmódot.

Maga a weboldal még teljesen új, amikor ezeket s sorokat írom, épp egy napja él. (2023 01. 24.) A kezelése és a használata talán egy kicsit összetett, hiszen sok olyan funkció van benne, ami máshol még nincs. A felhasználóknak igyekszünk minden segítséget megadni, a zökkenőmentes, és eredményes használathoz, ám ehhez a Ti segítségetekre is szükségünk van. Legyen az oldal interaktív, segítsük egymást, hogy még több tudást tudjunk másokkal megosztani.

A hétköznapi értelemben a „tudás” szónak legalább két értelmét is megkülönböztetjük. Az egyik az a teoretikus tudás, amelyet a filozófia is vizsgál, a másik az képességet jelent. A teoretikus tudás tanulás során, vagy a tapasztalatokból összefüggések tudatos felismerésével szerzett információ. A képesség pedig a gyakorlás során tudattalanul alakul ki, ám ezzel ebben a formában nem tudunk eredményesen foglalkozni.  Az ember képes teoretikus tudást elsajátítani, méghozzá akár egyszeri példa alapján, következtetéssel, vagy tanulás során nyelvi kommunikációban.